Zomer 2022 - Overal in Frankrijk

Gepubliceerd op 20 november 2022 om 12:36

Van 2 tem 23 september trokken we drie weken rond in Frankrijk. Met nog mooie zomerse temperaturen, hier en daar een stevige onweersbui, maar overdag altijd erg mooi weer. In totaal reisden we 3500km, waarvan de helft via tolwegen en de helft tolvrij.

Het oorspronkelijke plan, de Alpen, werd aan kant geschoven omwille van de slechte weersvoorspellingen. Eigenlijk gaven ze overal in Frankrijk de eerste week veel regen en onweer. We stellen ons plan dus de laatste dag bij en willen zou zuidelijk mogelijk gaan. Hierbij overzicht van alle campings, pro's en contra's en de wandelingen en bezienswaardigheden die wij hebben gedaan. Uiteraard allemaal in het bijzijn van Boomer, onze 6-jarige Border Collie.

https://www.tourisme-en-champagne.com/camping-municipal-de-sezanne/sezanne/hpa0000000000099

Onze eerste stop was gepland in Epernay, bekend om de productie van Champagne. Helaas, een volle camperplaats, propvolle camping Municipal en ook de omliggende dorpen boden geen oplossing. We reden dus nog een 50km verder, tot in Sézanne, waar er wel nog een paar vrije plaatsen waren. Voor ons dus enkel gebruikt als doorreiscamping, maar zeker geen slechte locatie. We reden door de toch wel levendige gemeente en installeerden ons voor 1 nacht op de camping. We maakten geen gebruik van het sanitair. 

Prijs exclusief stroom = 13.75€

+ nette camping, rustig, hondvriendelijk, loosput makkelijk bereikbaar

- geen min gevonden tijdens die ene nacht

Privé overnachtingsplaats in de Creuse

Onze tweede en derde nacht spendeerden we op de oprit van vrienden in de Creuse. Uiteraard kunnen wij het adres hier niet van delen. We bezochten Patate en fête, het feest van de aardappel in Jarnages, inclusief grote brocante markt, brachten een bezoek aan de plek waar ons papa uitgestrooid werd en genoten van het mooie weer en de rust.

https://www.campinglecapeyrou.com/

De vierde en vijfde nacht brachten we door op een mooie camping in de Dordogne, in Beynac-et-Cazenac. Een prachtige gemeente langs de rivier, met een indrukwekkend kasteel. Het personeel was heel vriendelijk, al was er na het onweer van de eerste nacht wel heel wat extra werk. Wijzelf hebben gelukkig enkel 'blikschade' aan de motorkap. We zagen ook mensen hun hele tent verliezen. Na een paar uurtjes opkuiswerk en bellen met de verzekering, vertrokken we voor een wandeling naar het kasteel. Mits wat klimwerk, een vrij makkelijke trip met aan het eind een mooi uitzicht over de vallei. De ligging aan de rivier was vooral voor onze hond mooi meegenomen. Een aangename verkoeling bij warme temperaturen. 

Prijs inclusief stroom = 35€ voor twee nachten

+ nette camping, hondvriendelijk, mooi zwembad en sanitair, loosput makkelijk bereikbaar, bakker en kruidenier aan de overzijde van de weg

- langs een toch wel drukke weg gelegen, waar ook 's ochtends al wel wat verkeer voorbij komt

Nog een dikke dankjewel aan het personeel dat zo met de getroffenen begaan was en alles deed om een oplossing voor iedereen te vinden.

 

https://www.campingaufildeloo.com/

Nacht 6, 7 en 8 verbleven we voor het eerst ooit in de Pyreneeën. De camping ligt in Bagnères-de-Luchon, een plaats die blijkbaar gekend is om zijn thermen. Een levendige gemeente, met winkels met veel wintersport toebehoren, supermarkt, bakkers en slagers, ...

We maakten een wandeling naar een waterval, zo via de flank van de berg terug richting dorp. De tweede dag deden we een wandeling naar de hangbrug Passerelle de Pequerin. 

Prijs inclusief stroom = 61€ voor drie nachten

+ nette camping, rustig gelegen, hondvriendelijk, loosput makkelijk bereikbaar, broodservice op de camping, supermarktje op 500m

- heel eindje stappen voor je eigenlijk aan een bewegwijzerde wandeling kon beginnen

Bij het verlaten van de camping, stopten we in Oô, we parkeerden ons op de grote parking aan l'Auberge d'Astau en van daaruit was het een heel eind klimmen naar het meer, lac d'Oô. Het meer ligt op 1507m hoogte. Een hondvriendelijke wandeling, als je hond rustig met de koeien om kan. Aanrader! Zowel het zicht vanop de parking als aan het meer is schitterend. Uiteraard volgde na de klim een stevige afdaling, maar die ging in elk geval een pak sneller dan andersom. Wij wandelden in een goeie 1.5u naar boven.

https://www.campercontact.com/fr/france/occitanie/gavarnie-gedre/26197/hameau-de-heas

Onze 9e nacht, de eerste waarbij we helemaal vrij stonden. En vrij is daar echt vrij, met zelfs geen bereik voor de gsm. Je bent hier helemaal afhankelijk van de satelliet op je gps of de ouderwetse kaart. Van 4G hebben ze hier nog niet gehoord. Even bellen naar je familie is van hieruit dus ook geen optie, maar waarom zou je die nodig hebben als je in ruil het geluid van de marmotten hebt, een prachtig zicht op de omliggende bergen, ... De route hier naartoe was wel even spannend, met de col d'Aspin en de col du Tourmalet, de meest beklommen berg tijdens de Tour de France, vaak onderdeel van de koninginnenrit. Vooral richting de col d'Aspin waren de wegen erg smal. Vaak moesten we aan kant en wachten tot de tegenliggers voorbij waren. De col du Tourmalet, was dan weer een aaneenschakeling van verrassingen, met koeien, schapen en zelfs lama's op de weg. No drama Lama, we zijn er geraakt en uiteindelijk ook op de camperplaats in Gavarnie-Gèdre.

+ gratis, omgeving, rust

- geen voorzieningen, met de hond gaan wandelen in het park is niet toegestaan

Hier komen we dus ooit zeker nog opnieuw !

https://www.vieuxchateau.fr/

Nacht 10 en 11 brachten we door op een camping in Rauzan, niet zo heel ver van Bordeaux en ook midden de wijnstreek.
Je kan er een producent bezoeken en wijn en plaatselijke producten aankopen. 

De camping beschikt over een heel mooi zwembad en het sanitair was meer dan in orde. De eigenaar geeft een grondige uitleg over de camping en voor fietsers ligt er ook heel wat info met mogelijke routes. Wij hielden het bij een tochtje in en rond het dorp en een plons in het zwembad, aangezien 38 graden iets teveel van het goede was om meer inspanningen te leveren, zeker rekening houdende met onze hond.

Prijs inclusief stroom = 32.80€ voor twee nachten

+ nette camping, rustig gelegen, hondvriendelijk, loosput makkelijk bereikbaar, mooi zwembad en verzorgd sanitair, bakker in het dorp

- nabije omgeving iets minder interessant, met fietsen makkelijker om de omgeving te verkennen

https://www.interlude.fr/

Nacht 12 en 13... We verbleven in Le Bois-Plage-en-Ré. Op een camping die behoort tot een grote keten, normaal zijn we hier geen liefhebbers van. Aangezien we toch per se eens naar île de Ré wilden en alle campings goed vol stonden, riskeerden we het toch. Ook op deze camping, geen plaats meer, tenzij nog 4 plekken met privé sanitair. Ok, voor die 10€ extra per nacht, lieten we ons overhalen. Het is een geweldige beslissing geweest. Er was een sanitair blok op je perceel met wastafel, douche, toilet, kast, koelkast. Buiten was er een afwasruimte en verlichting. Die twee dagen is het sanitair in onze camper dus eens niet gebruikt geweest. De douche was vooral erg handig als je van het strand kwam, snel even afspoelen = geen zand in de camper. 

De plekken zelf zijn vrij krap, wij konden van de 4 plekken nog op slechts 1 plek staan met onze 7m31 lange camper. 

Prijs inclusief stroom en privé luxe sanitair = 110€ voor twee nachten

+ nette camping, rustig ondanks compleet vol, hondvriendelijk, loosput makkelijk bereikbaar, vlak aan het strand, ideale locatie om île de Ré te verkennen met de fiets, centraal gelegen en dus dicht bij alles, hondenstrand op wandelafstand, maar deze tijd van het jaar werd het overal op het strand gedoogd

- het gedeelde sanitair hebben we niet gebruikt, maar wel eens bekeken en dit vond ik minder aangenaam ogen

Als we hier terugkomen (doen we zeker, met de fietsen), boeken we sowieso weer het luxe sanitair bij! Een paar dagen luxe kan geen kwaad :-)

TIP : ga zeker naar de zonsondergang kijken op het strand!

https://www.camping-les-genets.com/

Nacht 14 en 15. We verbleven in Sarzeau, op wandelafstand van het strand. Met broodservice op de camping, een mooi zwembad, speeltuintje, ... Het sanitair was proper maar aan vernieuwing toe. 

We deden een wandeling langs het strand en volgden een stuk van de GR34, tot aan Pointe Du Grand Mont. In Saint-Gildas-du-Rhuys waren een paar eetgelegenheden en bars. Het strand is in principe niet toegankelijk met hond, maar het wordt ook daar gedoogd. Zeker op de stukken strand waar geen zwemzone is.

Prijs inclusief stroom = 40,60€ voor twee nachten

+ nette camping, rustig, hondvriendelijk, wandelafstand van het strand, mooi zwembad en faciliteiten voor kinderen

- het sanitair kan wat opknapwerk gebruiken, de loosput was voor ons type camper niet toegankelijk, wij hebben onze afvoer centraal zitten en de put was enkel toegankelijk voor wie zijwaarts loost

https://www.campingbellevue.net/

De 16e en 17e nacht brachten we door in Saint-Quay-Portrieux. De camping wist ons te overtuigen door het zicht op zee. Bij aankomst bleek dat de camping dicht ging op de dacht dat wij vertrokken, dus er waren al heel wat lege plaatsen. We mochten dus zelf kiezen en kozen een plekje met zicht op de zee. Als je zeker wil zijn van een plaats met zicht op zee, zeker reserveren, want niet alle plekken bieden die luxe. We maakten een wandeling naar het centrum en stopten in de Office du tourisme voor wat extra info. Blijkt dat je hier mooie boottochten kan maken. Zeker dus ooit eens voor terugkeren, zonder Boomer. Nu planden we een wandeling langs de kustlijn, boven op de falaises. We genoten er van ons aperitief met zicht op zee en tuurden uren naar de bootjes.

Prijs inclusief stroom = 48€ voor twee nachten, met zeezicht

+ nette camping, rustig, hondvriendelijk, wandelen langs de kust, mooi zwembad en speeltuin voor kinderen, loosput goed bereikbaar

- het onthaal geeft wat een groezelige indruk, laat je niet afschrikken, de voorzieningen zijn in orde!

https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/normandie/gouville-sur-mer/11657/aire-de-camping-car-plage-de-gouville

De 18e nacht brengen we door op de camperplaats in Gouville-sur-Mer. Prachtig gelegen, met zicht op zee. Er zijn plaatsen met stroom, maar wij kozen ervoor om vrij te staan. We genoten van het uitzicht, maakten een wandeling langs de beschermde 'strandhutjes', maakten mosseltjes klaar en genoten ten volle van een prachtige zonsondergang, vlak voor onze camper. Als je de droom wil beleven, dan is deze zeker een stop waard (bij zonnig weer natuurlijk).

Prijs = 10.50€ per nacht (prijs met stroom is dezelfde)

https://www.campercontact.com/nl/frankrijk/normandie/arromanches-les-bains/42117/parking-arromanches-360

Nacht 19, Arromanches-les-Bains. Hier waren we eerder al wel eens op bezoek, maar het is fijn om nu met de camper zicht te hebben op de zee en de voormalige Mulberry haven, een kunstmatig aangelegde haven die onmiddellijk na de landingen op D-Day werd aangelegd. Het is een gemeente die veel geschiedenis met zich meedraagt. Getuigen, zijn de vele restanten van de oorlog en de musea. Bekendst is het 360° museum, waar dus ook de camperplaats aan gelegen is.

We wandelden over het strand en door het centrum.

Prijs = 10€ per nacht, lozen is mogelijk, water nemen is extra betalen

https://www.campinglespommiers.fr/

Is het nu The Apples of Les Pommiers? Wie zal het zeggen? In elk geval, wij verbleven hier de laatste twee nachten van onze vakantie.

Een mooie camping, met een mix aan 'emplacements' en vaste chalets. Het sanitair was recent vernieuwd en erg verzorgd. Rekening houdende met de energie en het water, heb je wel slechts recht op één douche per persoon per dag. Douche je graag 2 keer, dan kan je een extra armbandje kopen. 

We wandelden via het dorpje naar het strand, waar 231 trappen je naar het strand brengen. Let zeker op de getijden, als het vloed is, is hier geen strand. Tijdens eb, kan je via het strand naar Veules-les-Roses wandelen. Dit was ook ons plan, maar een kwetsuur aan Boomer zijn poot, zorgde ervoor dat we rechtsomkeer maakten. Met dan nog een valpartij door mezelf, was de dag vlug op zijn einde. Onze laatste volledige dag, brachten we dan door op de camping. Davy ging nog even tot in Veules-les-Roses, maar voor de rest genoten we van de laatste 20 graden in september. 

Prijs inclusief stroom = 39€ voor twee nachten

+ nette camping, rustig, hondvriendelijk, wandelen langs het strand of bovenop de kliffen, loosput goed bereikbaar

- minder geschikt voor grote campers, 8m zal zo wat het maximum zijn

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.