Hondvriendelijke plaatsen

Hebben jullie zelf nog een hondvriendelijke tip, laat het ons weten via info.damakik@gmail.com of via één van de knoppen hieronder.

Neem zeker ook een kijkje bij https://camperdogs.be/

 

Bip & Go

Op veel social media kanalen een terugkerende vraag. Waar en hoe kan ik de Bip & Go bestellen en welke zijn de voordelen?

Bestellen kan op https://www.bipandgo.com/nl/ Dit is de officiële site. Je sluit een abonnement af, waarbij je een afrekening krijgt van de uitgegeven tolkosten (of parkeerkosten). Er wordt een eenmalige opstartkost aangerekend en per maand waarin u het toestelletje gebruikt, wordt er een forfaitair bedrag (1.70€) aangerekend. Het toestelletje kan gebruikt worden in meerdere landen. 

Voordelen: 

Niet meer in de file voor het tolstation, de Liber-t Bip&Go-badge maakt rijden comfortabeler, sneller en eenvoudiger.

 • Geen raam opendraaien bij het tolstation
 • Geen ticket nemen en terugvinden
 • Geen kleingeld of bankpas zoeken

Tijdwinst bij het tolstation:

 • Gereserveerde rijbanen «t» voor elektronische tolbetaling
 • Niet meer wachten bij het tolstation, vooral als er files staan

Eenvoudig betalen, een gedetailleerde maandelijkse factuur

 • Uw snelwegbadge registreert uw uitgaven en een gedetailleerde maandelijkse factuur van uw snelwegtrajecten en parkeerkosten

   

Alle extra info is te vinden op de hierboven vermelde website.

Wij zouden onze badge in elk geval niet meer willen missen.

Crit'Air milieuvignet Frankrijk

Een net zoveel gestelde vraag: "Waar kan ik mijn milieusticker bestellen?"

https://www.certificat-air.gouv.fr/ is het enige correcte adres. Het kan ook via andere wegen, maar dan betaal jij altijd teveel.

De website is Frans, maar je kan ook kiezen voor Engels of Duits indien dit voor jou duidelijker is.

Het is niet de meest simpele manier om te bestellen. Voorzie alvast een afbeelding van je inschrijvingsformulier in een zo klein mogelijke bestandsgrootte. Ook de gegevens die erop staan heb je nog even nodig. Wie twijfelt over het type voertuig, een camper valt normaal onder 'Voitures particulières M1'.

Eens de bestelling is afgerond en verwerkt, krijg je via mail al een tijdelijk bewijsje, dat je al kan gebruiken in afwachting van de ontvangst van je eigenlijke sticker.

Inventaris voor wie zich de vraag stelt wat mee te nemen op de eerste trip

Inventaris Camper
Excel – 13,3 KB 353 downloads

Tips & Tricks voor startende campervrienden:

 • Kies je camper volgens je eigen voorkeur, hou er rekening mee dat je er enige jaren mee zult rijden. We blijven helaas geen 25.

  Op latere leeftijd wordt het een pak minder aangenaam om elkaar in bed te moeten kruisen wanneer je 's nachts naar toilet moet.

  Bekijk dus zeker alle opties, alvorens je voor een hefbed, dwarsbed of aparte bedden kiest.

 

 • Er is veel te lezen op internet over het gewicht van de camper. Ga er sowieso vanuit dat er geen tolerantie is, dus dat eentje van 3500kg, er geen 3550kg hoort te wegen. Bij controle hebben sommigen geluk, maar heb je de pech, dan zal de boete niet mals zijn. 

  Informeer vooraf goed bij de dealer wat het nuttig laadvermogen en hou er rekening mee dat elke optie je nuttig laadvermogen vermindert. Denk dus goed na of die schotelantenne echt nodig is.

 

 • Hou rekening met de afmetingen. Ok, er zijn nog veel grotere voertuigen op de baan, maar je bent uiteindelijk ook niet met een mini op pad. Kleef bij twijfel een sticker met de afmetingen op je dashboard of achteruitkijkspiegel (als die geen dienst doet). Hou rekening met overhangende takken, uitstekende rotsen, terrasoverkappingen... Het is snel gebeurd en de kostprijs voor een herstelling valt meestal serieus tegen. Laat, indien mogelijk, iemand uitstappen en je begeleiden bij het manoeuvreren. Geef als begeleider bij voorkeur een akoestisch signaal door bijvoorbeeld hard op het woongedeelte te slaan. Door het geluid van de motor, zal een gil niet altijd gehoord worden door de chauffeur, een akoestisch signaal reikt verder.

 

 • Voorzie altijd een noodrantsoen. Pech komt altijd onverwacht. Ja, overal zijn winkels. Ja, winkels durven ook al eens gesloten te zijn als je ze nodig hebt. Wij voorzien zelf altijd een noodrantsoen voor één of twee dagen. Dit gaat dan bijvoorbeeld om een doos cracotten, een pak pasta, bokaal pastasaus, iets in de vriezer, blik tonijn... Wees creatief, maar voorzie dat je in geval van nood altijd iets te eten hebt.

 

 • In een wereld van Payconic, Bancontact en portefeuilles zonder geld, is het toch nog steeds aangeraden om wat muntstukken mee te nemen. Vooral op camperplaatsen kan dit handig zijn. Meerdere sanizuilen werken namelijk enkel op muntstukken. 

 

 • Misschien een vreemde tip, maar bij ons maakt de waterpomp nogal lawaai, dus wij vullen voor 's nachts een literfles water op en spoelen daarmee ons toilet door, maakt minder lawaai en dan kan de pomp 's nachts af.

 

 • Hebben jullie zelf nog een ultieme tip, geef hem ons gerust door via ons contactformulier :

 

Op zoek naar meer inspiratie en tips? Neem zeker ook een kijkje bij onze collega's:

https://vlaamsemobilhomereizigers.weebly.com/

Het reilen en zeilen van de mobilhome reizigers.

https://camperdogs.be

Plaatsen waar onze grootste vrienden meer dan welkom zijn.